Vrije School Zutphen

Het Jaarwerkstuk in de 11e klas is een belangrijke proeve van bekwaamheid. Hier gaat de leerling echt op zoek en doet op eigen wijze verslag van de reis tijdens de presentaties.

Het jaarwerkstuk is tevens een profielwerkstuk en wordt mede beoordeeld door een vakdocent.

Sommige jaarwerkstukken zijn opmerkelijk, eigenzinnig, hebben een eigen doel of zijn gewoon heel erg goed. Een aantal daarvan komen hieronder te staan.


ik hed byslexxie

Corine van der Meer schreef een uit-het-leven gegrepen verslag van Dyslexie. Verplichte kost voor alle ouders met een kind met dyslexie.

Bijlagen:
Bewaar het bestand Dyslexie.pdfDyslexie.pdf[ ]193 Kb
Homoseksualiteit

De maakster van dit voortreffelijke jaarwerkstuk, Kimberly Hulleman, schrijft:

"Hoe weet je of je homoseksueel bent? Ik weet het niet.

Ik wil met dit werkstuk uitvinden hoe homoseksualiteit in elkaar zit. Is het een keuze? Heeft het te maken met je opvoeding, of is het zoals ikzelf denk een biologisch aspect, iets wat al vast ligt zodra je geboren wordt."

In dit werkstuk wordt dat uitgezocht. Grondig.

Verplichte kost voor iedereen die geínteresseerd is in het onderwerp.

Bijlagen:
Bewaar het bestand 109_JaarwerkstukHomoseksualiteit.pdfHomoseksualiteit[ ]363 KbHet mysterie van de Bermuda-driehoek

Onder deze titel heeft Isadora Ellis een pracht-jaarwerkstuk gewrocht over de redenen waarom zo veel schepen en vliegtuigen in dit gebied zijn verdwenen. Geen zee ging haar daarbij te hoog... Hoogleraren uit Delft werden geraadpleegt om het drijfvermogen van schepen uit te zoeken, belletjes werden geblazen door 4 meter lange buizen om te kijken of methaanbellen schepen omlaag konden krijgen, niets was te dol. En al was het dan misschien niet mogelijk om definitief te bewijzen hoe het nou zit, er werd ontzettend veel geleerd.
Bijlagen:
Bewaar het bestand 095_MysterieBermudadDriehoek.pdfMysterie van de Bermudadriehoek[ ]623 Kb

Intelligentie

Maudy van Klaveren heeft een fraai werkstuk geschreven over intelligentie. Hierin bespreekt ze, na een algemene inleiding,  vooral het werk van Gardner, wiens theorie van Meervoudige Intelligentie naast heel interessant, ook heel goed toepasbaar zou kunnen zijn op onze eigen Vrijeschool. Maudy pleit hier ook voor.
Bijlagen:
Bewaar het bestand 094_Intelligentie.pdfIntelligentie[ ]1377 Kb